najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, ale także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz śliczne zabytki – to również sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wspaniałych regionalnych składników – turyści zazwyczaj wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który można traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/boscaiola/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy szukają oryginalnych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą których są w stanie o wiele przyzwoiciej zapoznać Kraków i jego okolice.